Omtrent
Natuurproducten
Realisaties
Kwaliteit
Promotie
Toonzaal
Contact
Pagina Graniet
Blauwe hardsteen
Graniet
Marmer
Chinese - Indische
Chinese - Indische
Composietsteen
 
Natuursteen
V.D.S. Stone
Provincieweg 152
9550 Borsbeke (Herzele)

Toonzaal: 053/622028

Fax: 053/626252

 

 
Wat is graniet?
 
Graniet is een veel voorkomend gesteente in de aardkorst. Vroeger dachten sommige mensen dat graniet in water werd afgezet, net als zand en klei. Tegenwoordig weten we dat graniet ontstaat door afkoeling van heet, gesmolten materiaal binnen de aardkorst. Hoe gaat zoiets in z'n werk?
 
Opgebouwd uit mineralen
 
De meeste granieten zijn vrij licht van kleur. Als we goed naar een stuk graniet kijken, zien we dat het is opgebouwd uit korreltjes of kristallen, net als keukenzout. Graniet bestaat dan ook uit een mengsel van verschillende mineralen. We kunnen er grijze, glasachtige kwartskristallen in aantreffen, evenals roze en grijswitte veldspaten. Dit zijn de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Daarnaast zitten in graniet ook vaak kleine, glimmende bladvormige mica's.    
 
Hoe ontstaat graniet?
 

Graniet bevat hoofdzakelijk kwarts (90%), veldspaat en glimmer. De basis werd gelegd in eeuwenoude rotsformaties: met een keukenblad van graniet haalt u de natuur in huis. Graniet is een stollingsgesteente dat onder hoge druk in diepe aardlagen is ontstaan. Daar waar het in de loop van miljoenen jaren door werking van de aardkorst omhoog is gedrukt en door erosie is blootgelegd, kan het gewonnen worden. En dat gebeurt op tal van plaatsen in de hele wereld in een grote variatie aan soorten. Eén en dezelfde granietsoort wordt in verschillende groeven gewonnen en zelfs binnen één groeve kunnen zich nog grote verschillen voordoen. Zo heeft elke plaat graniet zijn eigen uiterlijk en is geen keukenblad gelijk qua kleur en structuur.

Na in blokken van circa 30 ton uit het rotsmassief te zijn gehakt, worden de rotsblokken getransporteerd naar onze steenhouwerij, waar het graniet wordt gezaagd tot 20 of 30 mm dikke platen van maximaal 2400 x 1200 mm. De platen worden gepolijst totdat ze het gewenste glanzende oppervlak hebben.

 
Onderhoud en eigenschappen
 

Graniet heeft een door polijsten verkregen zeer 'gesloten' oppervlak. De meeste soorten zijn echter toch nog enigszins poreus, waardoor enige vlekvorming na verloop van tijd niet is uitgesloten. Graniet is zeer hard en daardoor in hoge mate kras- en stootvast. De hoogglansfinish kan echter bij intensief gebruik op den duur enigszins mat worden. Een granieten keukenblad moet regelmatig behandeld worden om in conditie te blijven. Hiermee blijft de oppervlakte gesloten en is de kans op vlekken het kleinst. Schoonmaken is simpel: neem uw keukenblad dagelijks af met een vochtige doek. Hardnekkige vlekken en aangekoekte resten kunt u verwijderen met de gebruikelijke zachte huishoudmiddelen.

 

 

 
 

 

   
 
Bewerkingen graniet
 
(Klik op de foto voor een vergroting)
   
 
graniet anciento
 
natuursteen graniet anciento
 
graniet edelstaal
 
natuursteen graniet anciento
 
graniet frijnslag
 
natuursteen graniet anciento
 
graniet gehamerd
 
natuursteen graniet anciento
 
graniet gepolijst
 
natuursteen graniet gepolijst
 
graniet geschuurd
 
natuursteen graniet anciento
 
graniet gevlamd
 
natuursteen graniet anciento
 
graniet gezandstraald
 
natuursteen graniet anciento
 
graniet ijsbloem
 
natuursteen graniet anciento
  graniet oude frijnslag
 
natuursteen graniet anciento
  graniet verzoet
 
natuursteen graniet anciento
   

 

dmd-webdesign